Powered by Blogger.

Gjør det selv: volangpute/ DIY: flounce pillow case

Sunday, February 13, 2011

Denne puten er en av fem puter jeg sydde til eksamen i fjor. Tenkte å dele "oppskriften" med dere i tilfelle dere ville prøve dere på et enkelt syprosjekt? Jeg er absolutt ingen proff når det gjelder sying, men denne puten klarte jeg å mekke sammen, så det skal være overkommelig for enhver. Puta kan såklart dekoreres med transfermotiv, applikasjon eller monogrammer for å gjøre den mer personlig.
Av utstyr trenger du symaskin, synål, knappenåler og stoffsaks. Materialene er vasket lin i ønsket farge, sytråd i samme farge som stoffet, innerpute 50 x 50 cm og fem perlemorsknapper eller andre knapper som matcher stoffet du har valgt.
Riv opp fire remser lin hver på 120 x 7 cm. Dette skal bli volanger. Jo lengre remsene er, jo mer rynker blir det. Sy to rynkesømmer med en halv cm avstand langs den ene langsiden av alle stykkene, enten med enkle sting for hånd eller ved å stille inn symaskinen på rettsøm og velge maks lengde på stingene.
Dra så i trådene slik at stoffet rynker seg. Syr du på maskin, drar du kun i undertråden. Hver lengde skal bli 50 cm. Sy så en rettsøm over for å feste rynkene. På motsatt langside drar du ut de fem ytterste trådene stoffet for å få en røff flosseffekt. Sy sammen i hjørnene.
Nå skal du klippe opp et linstykke på 40 x 15 cm. Brett inn den ene langsiden, eventuelt stryk, og sy en rettsøm. Dette skal bli flappen som skal dekke over åpningen der innerputen skal legges inn. Klipp også til to kvadrater på 50 x 50 cm som skal bli for- og bakstykket til puten.
Legg rynkene kant i kant mellom de to kvadratene og fest langs kantene som skal bli ned på puten, og halvveis opp på de to sidene med knappenåler. Legg så inn flappen øverst med rettsiden opp mellom det underste laget og volangeren. Sy sammen rundt hele, men ikke sy gjennom det underste laget langs kanten oppe. Her skal nemlig fyllputen inn.
Til slutt syr du på fem små knapper i perlemor under flappen og fem knapphull oppå flappen. Merk med en blyant for å få rett bredde på knapphullene.
Slik blir baksiden av puten. Har du også sydd en pute, vil jeg gjerne se, så send meg gjerne bilde på mail :)

No comments:

Post a Comment